5 chýb pri výbere darčeka pre zamestnanca

 

 

 

 

 

 

 

 

Aby ste sa vyhli bežným chybám, ktoré môžu viesť k nedorozumeniam alebo nespokojnosti, máme pre vás tipy, ako zvoliť vhodné darčekové predmety.  

1. Darček, ktorý nie je v súlade s osobnosťou obdarovaného

Jednou z najväčších chýb, ktorých sa pri výbere darčeka pre zamestnanca môžete dopustiť, je výber darčekového predmetu, ktorý je mimo záujmy a preferencie obdarovaného. 

Predtým, než sa rozhodnete pre konkrétny darček, mali by ste sa snažiť zistiť, aké má váš zamestnanec záľuby a preferencie. Športovec sa isto poteší viac viacúčelovej šatke s vaším logom ako zo sady na pestovanie jahôd. Týmto spôsobom sa uistíte, že darček bude osobný a poteší obdarovaného.

2. Príliš osobný reklamný darček

Darček by mal byť zvolený v rámci profesionálnych a etických hraníc. Darčeky príliš osobného charakteru, ako napríklad spodná bielizeň by mohli byť nevhodné a spôsobiť nepríjemné situácie. Rovnako by ste sa mali vyhýbať darčekom, ktoré môžu byť nevhodné z hľadiska kultúry alebo náboženstva zamestnanca.

3. Ignorovanie osobných preferencií 

Zamestnanec môže oceniť reklamné darčeky, ako sú perá s logom firmy, no ak ignorujete jeho osobné preferencie úplne, môže to pôsobiť neúprimne. Je dôležité nájsť rovnováhu medzi profesionálnym darčekom a niečím, čo zamestnanca skutočne poteší. 

Ak ho nemáte dobre prečítaného, skvelou voľbou sú darčeky, ktoré majú praktické využitie (USB kľúč, bezdrôtová nabíjačka, textil, kuchynské doplnky či darčeky jedlého charakteru. 

 drevená meteostanica s powerbankou na mobil

4. Informácie o zdravotných obmedzeniach

Pri výbere darčeka by ste mali zohľadniť aj možné zdravotné obmedzenia zamestnanca. Napríklad, ak má alergiu na určitú potravinu, mali by ste sa vyhnúť darčekom, ktoré by ju mohli obsahovať. 

Rovnako platí pre zamestnancov so zdravotnými obmedzeniami alebo intoleranciami na určité látky. Zjednodušene – darovať cukrovkárovi bonboniéru ešte aj s logom vašej firmy nie je namieste.

5. Zváženie kultúrneho kontextu

Darčeky môžu mať rôzny význam a významy v rôznych kultúrach. Pokiaľ pracujete v korporáte a často organizujete strenutia so zahraničnými kolegami, mali by ste sa oboznámiť s ich kultúrnymi zvykmi a tradíciami. 

Tak sa vyhnete darčekom, ktoré by mohli byť nepochopené alebo dokonca urážlivé. Krokom vedľa je aj darovať zamestnancovi reklamné predmety pre deti. Tie si môžete dovoliť na firemnom podujatí s rodinami zamestnancov. 

Výber darčeka pre zamestnanca môže byť náročný, no s dodržaním istých zásad môžete minimalizovať riziko nežiaducich nedorozumení. Zabezpečte, že darček bude naozaj vítaný a ocenený. Osobné spojenie a úcta k preferenciám a hodnotám zamestnanca sú kľúčom k úspešnému výberu darčeka.